O tom, jak láska k čokoládě a dobré kávě dokáže změnit život
Znáte Nebeské pralinky Pavla Nebeského? Ty jsou nebeské hned dvakrát. Jednak nebesky chutnají a také za nimi stojí jeden muž jménem Pavel Nebeský. Pojďte si přečíst rozhovor o tom, jak se obchodní zástupce německého výrobce košil zamiluje do kvalitní belgické čokolády a výtečné kávy natolik, že si otevře vlastní kavárnu v Praze. A nejen to. Pavel Nebeský má nový plán. Začít vyrábět vlastní belgické pralinky.
7 fotografií ve fotogaleriiCo musí cukrárna zákazníkovi nabízet, aby se dokázala udržet na trhu 10 let, tak jako ta vaše?
Nejdůležitější ze všeho je opravdu dobrá káva, originální zákusky a samozřejmě přívětivá obsluha, která poradí a doporučí zákazníkovi to nejvhodnější zboží. V mém případě mi kávu dodává společnost Manu Café, která má svou vlastní pražírnu. Klíčem k úspěchu je příjemná, empatická obsluha s osobním přístupem. Je potřeba dát zákazníkovi dostatečný prostor a čas si vybrat něco sladkého. Vždy je dobré mít v sortimentu něco navíc, což v mém případě jsou belgické pralinky Leonidas. Spojení výtečného espressa, kvalitní čokolády a příjemného prostředí vždy funguje.
Bylo tomu tak vždy? Jaké byly začátky? Cukrárnu jste otevírali přeci jen na počátku hospodářské krize v roce 2008…
Začátky byly postupné, ale vyplatilo se vytrvat a již po dvou měsících se cukrárna zavedla na trhu. Je pravda, že jsme cukrárnu otevírali na počátku hospodářské krize, ale já si naopak myslím, že v hospodářské krizi je dobré investovat. Protože v recesi je daleko snazší dojednat lepší ceny a cena práce je pro začínajícího podnikatele dostupnější.
To dává smysl. Nyní je další hospodářská krize na spadnutí. Jak současnou situaci vnímáte? Jaký si myslíte, že bude mít vliv na vaše podnikání?
Krize je opravdu na spadnutí, tak to také vnímám. Mnoho ekonomů ji předpovídá, ale nemyslím si, že bude mít na nás nějaký zásadní vliv, jsme malá firma, je třeba si hlídat pečlivěji cash-low a jak jsem již říkal ve vhodnou dobu třeba i investovat. Dobré je že po každé krizi musí vždy přijít konjunktura.
Mimochodem, proč jste se rozhodl cukrárnu s kavárnou otevřít? Jste cukrář nebo spíše srdcař?
Spíše srdcař, jsem původně z úplně jiného oboru, ale vždy jsem rád chodil do nejlepších kaváren na dobrou kávu a zákusek. Toto prostředí mne vždy lákalo. Ze začátku jsem svou vlastní cukrárnu bral spíše jako koníček.
Takže nyní se cukrárně věnujete naplno? Čemu jste se vlastně věnoval před tím?
Ano naplno. Jak jsem říkal, tak předtím jsem pracoval úplně v jiném oboru, zastupoval jsem německou značku Eterna, což je výrobce pánských košil.
Jak jste zmínil, v nabídce máte také belgické pralinky značky Leonidas. Čím vám konkrétně tato značka učarovala? Čím se odlišují od ostatních značek pralinek?
Belgické pralinky Leonidas vznikly jako rodinný projekt, který spojoval velmi vysokou kvalitu za poměrně přijatelnou cenu a nabízí opravdu široký sortiment se sezónní nabídkou a precizní obalový materiál. Značka Leonidas je celosvětově známý silný brand. Pralinky jsou vyrobené s použitím 100 % kakaa a s použitím dalšízuch kvalitních surovin. Některé druhy jsou navíc ručně dělané. Značka mi učarovala dlouhodobou tradicí a vysokou kvalitou produktu. Na českém trhu jsou to jediné pralinky, které se opravdu vyrábějí v Belgii, a pro výrobu pralinek využívají tradiční receptury a původní metody a již takto připravené se dováží do České republiky.
Takže když kupujeme belgické pralinky, neznamená to automaticky, že byly vyrobeny v Belgii? Jsou belgické pralinky něčím unikátní, krom toho, že byly vyrobeny v Belgii? Je původ pralinek skutečně tak důležitý nebo mohou české pralinky chutnat lépe než ty belgické?
Neznamená, většina výroben kupuje pouze belgickou čokoládu a pralinky vyrábí v České republice, jako třeba v Karlových Varech. Pralinky Leonidas jsou unikátní tím, že mají dlouhodobou tradici, používají rodinné receptury a vyrábějí se opravdu v Belgii. Původ pralinek je důležitý, a to z důvodu dlouhé tradice. Právě v Belgii, která je kolébkou pralinek, se soustředí nejlepší chocolate master světa a na kvalitě je to pak opravdu znát.
Které druhy pralinek patří mezi zákazníky k těm nejoblíbenějším? Jsou nějaké pralinky, které vábí především děti, teenagery, dospělé anebo dvě babičky na kávičce?
Každý zákazník je specifický a má různé přání, proto nelze jednoznačně uvést jeden druh pralinek, které jsou nejoblíbenější. Ovšem nejčastěji vybírané jsou druhy s hořké čokolády Sao Tome plněné tmavým nugátem. Pro děti je připravená zejména sezónní nabídka jako tematické figurky (nejen vánoční), dále marcipán a želé. Babičky si ke kávě nejčastěji objednávají pralinky bez cukru (Leonidas má hned několik druhů takovýchto pralinek).
Takže pralinky bez cukru nejsou vůbec sladké? Nebo je zde cukr nahrazen jiným sladidlem? Jaké mají takové pralinky energetické hodnoty? Jistě by to zajímalo kromě starších lidí, kteří si musí hlídat cukr, také sportovce, kteří sice rádi mlsají, ale snaží se mlsat zdravě.
Ano jsou zcela bez cukru. Cukr je zde nahrazen umělým sladidlem, které je velmi kvalitní, takže na chuti to vůbec nepoznáte. Tyto pralinky jsou vhodné nejen pro sportovce a lidi, kteří si hlídají cukr, ale hlavně pro diabetiky.
Kromě již připravených bonboniér z belgických pralinek nabízíte také možnost sestavení vlastní bonboniéry. Jak zákazníkovi zaručíte, že pralinky přijdou v naprosto neporušeném stavu? Aby byly prostě takové, jako by je zakoupil v kamenném obchodě?
Zákazníkovi přijdou objednané pralinky pečlivě zabalené a také jsem pečlivě vybíral dopravce, aby se zboží nikde nepřekládalo a mířilo z obchodu (z cukrárny) rovnou k zákazníkovi. Proto přijdou ve stejném stavu jako kdyby si je zakoupil v kamenné prodejně. Klíčovým je ovšem balení produktu, aby přišlo v neporušeném stavu.
Takže to znamená kdekoli po České republice, nebo pouze v rámci Prahy?
Doručujeme po celé České republice, nesoustředíme se jen na Prahu.
Jaké plány máte do budoucna? Řekněme v horizontu pěti let?
Před měsícem jsem spustil e-shop Nebeské pralinky a v příštích letech bych se chtěl věnovat zejména jemu, rozšířit sortiment a dobře zavést mou značku Nebeské pralinky na českém trhu. V dalších letech bych chtěl začít s vlastní výrobou pralinek, což je takový můj sen již dlouho. A také bych si chtěl vytvořit vlastní luxusní obalový materiál na Nebeské pralinky.
To zní úžasně. Pracujete na své vlastní receptuře? Kde se učíte? Kde se inspirujete a jaké to vůbec je vyrábět vlastní pralinky?
V současnosti ještě pracuji pro Leonidas, mám přístup do výroby, takže inspiraci a know-how čerpám u Leonidasu. Vyrábět vlastní pralinky pod vlastní značkou je velmi náročné, a to především na investice. Musíte najít správné lidi, což bude především můj úkol. Je to opravdu běh na dlouhou trať, ale já nikam nespěchám, budu to dělat především pro radost.
Jak tento předvánoční čas prožíváte? Jsou pro vás vánoční svátky obdobím klidu anebo naopak shonu?
Spíše období shonu. Pro nás je předvánoční čas ten nejdůležitější v celém roce, máme největší obraty, a proto je teď také nejvíce práce.
Děkuji za rozhovor a přeji krásné Vánoce a mnoho úspěchů v podnikání nejen v nadcházejícím roce.
Děkuji, příjemné prožití vánočních svátku Vám i vašim čtenářům.
Kde Kavárnu a cukrárnu Café La dolce vita najdete? Café La dolce vita Pplk. Sochora 15 170 00 Praha 7 |
Komentáře (0)
Pro přidávání komentářů musíte být přihlášeni.