Adéla Hálková o tom, proč karamel nikdy nedojde
To by byla krize, kdyby došel karamel, taková velká karamelová krize. Nebojte se, on nedojde, o to se postarají děvčata z nakladatelství Došel karamel, které pojí nejen vášeň pro jedinečné knihy, ale hlavně ten karamel a chuť vydávat knihy mnohdy neznámým, ale zato nadmíru talentovaným autorům.
1 fotografie ve fotogalerii1. Proč vám došel karamel?
Pracovala jsem téměř 5 let jako šéfredaktorka v nakladatelství a tehdy, když byly české food blogy "v počátcích", nebo když jich nebylo ještě takové množství, jsem názvem "došel karamel" chtěla pojmenovat blog o jídle a životním stylu. Líbila se mi libozvučnost sousloví. Nemá to konkrétní význam, ale je to skvělý icebraker! Všichni si naši značku pamatují, dávají nám různé přezdívky. Prostě jsme karamelové nakladatelství. Kolegyně Alenka říká, že ten karamel je něco navíc. Je prostě důležité, aby vám karamel nedošel, ať už si za to slovo dosadíte cokoliv, co je pro vás důležité.
2. Co vás tři spojilo dohromady? Neříkejte, že karamel...
Nejdřív jsem byla jen já a spoluzakladatelka karamelu Míša Popková. Nás pojí dlouhá léta přátelství. Začínala jsem u Míši na stáži v dnes již neexistujícím časopise pro ženy. Jsme každá jiná, a tak se skvěle doplňujeme. Míša je navíc úžasná grafička a s čísly jí to jde také podstatně lépe než mně! Já naopak "šlapu" do procesu tvorby knihy, ono se to nezdá, ale každý projekt nám trvá alespoň rok! Nechceme rychlokvašky, chceme ty nejlepší knihy! No a pak se k nám připojila Alena, což je ta nejlepší obchodnice a markeťačka vůbec, a charizmatická Aneta, která nám dělá PR.
3. Jaké zajímavé projekty u vás v nakladatelství vznikají?
Nejdříve jsme udělaly kreativní knihu - první Spojovánky pro dospělé v Čechách od Matěje Pospíšila, a čekaly jsme, co se bude dít. Kreativní knihy se nám líbily. Ale protože se na mě z minulosti lepila (to je správné karamelové slovo) spousta skvělých lidí z oblasti gastronomie, zkusily jsme kuchařku, a bylo to náročný, ale skvělý! Od té doby spolupracujeme s opravdu výjimečnými lidmi, autory, umělci. Vydaly jsme kuchařku Lindě Mullerové z blogu A co teda jíš?, Janě a Davidovi z Naše kaše, uměleckou kuchařku Sám doma a hladový zase od Matěje Pospíšila, Nalož to Danky Turecké nebo Kuchařku pro supertátu Ondry Holinky atd. atd. Je to prostě nádhera!
4. Co se velkého se stane na jaře 2018?
To se stane něco opravdu obrovského! Vyjde kuchařka Gastrokroužku našich nejlepších foodblogerů (tedy aspoň podle mě jsou nejlepší!:). Markéta Pavleye, Lukáš Hejlík, Jana Černá, Darina Křivánková a Jirka s Marikou Kučovi se scházejí na tematických gastrokroužcích jako jsou ty velikonoční, narozeninové nebo grilovací. Měli jsme taky naprosto úchylný gastrokroužek, kdy jsme tak trochu parodovali Master chefa na ZŠ ve Fulneku. V knize bude spousta skvělých receptů, hostů, vznikají doprovodná videa... Je to obrovský a nádherný projekt, na kterém pracujeme déle než rok! :)
5. Jaký typ knihy byste, holky, nikdy nevydaly a jaký vás naopak dokáže nejvíc nadchnout?
To je těžká otázka - zatím se mi nestalo, že bychom vyloženě nechtěly něco vydat. Spíš nám to téma nepřišlo zajímavé, nebo jsme si nedokázaly představit roční spolupráci s autorem. Důležité je, aby bylo téma na českém trhu jedinečné. A v Čechách je tolik šikovných lidí, musíme bohužel z kapacitních důvodů, odmítat i témata, která se nám líbí.
Poslední dobou jsme se věnovaly spíše "zdravější kuchyni" - bezlepková, vegetariásnká, veganská, rybí. Pak ale naštěstí vyšly ty prasárničky od Pospíšila a vesmír byl zase v rovnováze :)
A co nás nejvíc nadchne? Je to kombinace nadšeného, zapáleného autora a parádního tématu.
6. Kde se vidíte s nakladatelstvím za 2 či 4 roky?
Vzhledem k tomu, že se polovině nakladatelství narodily další děti, tak asi na pískovišti:) Dělám si legraci. Rády bychom rozšířily portfolio o další témata. Pořád chceme vydávat knihy talentovaným autorům. Nasadily jsme si vysokou laťku.
Komentáře (0)
Pro přidávání komentářů musíte být přihlášeni.